abc zmiękczanie wody

Zmiękczanie Wody

Twardość wody jest cechą wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia.
Twardość wody ma szczególny wpływ na jej napięcie powierzchniowe. Zwiększone napięcie powierzchniowe wody, utrudnia zwilżanie powierzchni, czego skutkiem jest utrudnione czyszczenie taką wodą zabrudzonych powierzchni. Twarda woda wymaga stosowania większych ilości mydła i środków czyszczących, gdyż powoduje wytrącenie trudno rozpuszczalnych soli kwasów tłuszczowych oraz metali. Duża, nietrwała twardość wody kotłowej stanowi często poważny techniczny problem, gdyż w trakcie wielu procesów technologicznych związanych z podgrzewaniem wody następuje wtedy osadzanie się tzw. kamienia kotłowego.


 

Zmiękczanie wody to usuwanie związków powodujących twardość wody. Zmiękczanie wody może odbywać się metodami:

- destylacji,

- dekarbonizacji

- metodą jonitową

- poprzez dodawanie związków chemicznych tworzących rozpuszczalne kompleksy z wapniem oraz magnezem.


 

Zmiękczanie stosuje się najczęściej w przypadku wody o zastosowaniu przemysłowym, np. chłodniczej, kotłowej, technologicznej oraz wszędzie tam gdzie ujmowana woda posiada wysoką twardość.

Zmiękczanie wody - zalety i korzyści zastosowania zmiękczaczy do wody:

- zmniejszone zużycie proszków do prania (około 70% dotychczasowego zużycia).
- brak konieczności stosowania soli ochronnych w zmywarce.
- znacznie wydłużenie żywotności wszelkich urządzeń mających kontakt z wodą, szczególnie podgrzewaczy takich jak: piec CO, kaloryfery, instalacja hydrauliczna, terma, nawilżacze, pralka, zmywarka, czajniki, ekspresy do kawy.
- można zaprzestać używania odkamieniaczy do pralek.
- zużycie płynów do zmywania zmniejsza się przynajmniej o 50%
- znaczne zmniejszenie zużycia środków czystości, mydła, szamponów, wszelkich odżywek oraz innych kosmetyków myjących.
- zacieki na glazurze nie tworzą się wcale lub mniej intensywnie jak przy twardej wodzie.
- dzięki całkowitemu wyeliminowaniu z użytkowanej wody kamienia kotłowego nie ma efektu tzw. zarastania instalacji grzewczych oraz związanych z tym strat energii, oszczędzamy znaczące kwoty na kosztach ogrzewania.
- powierzchnie wanien, umywalek i armatura łatwiejsze do czyszczenia, a po umyciu pozostaną czyste przez dłuższy okres.
 
Dodatkowo stosując zmiękczoną wodę odczujemy diametralną poprawę smaku większości napojów gorących i potraw, zauważymy zmniejszone zużycie kawy i herbaty przy ich zaparzaniu. Kąpiel w zmiękczonej wodzie stanie się przyjemnością w pełnym tego słowa znaczeniu. Miękka woda przywraca skórze elastyczność i naturalny wygląd. Włosy nabierają blasku, przestają być kruche i łamliwe.
 
Twarda woda powoduje odkładanie się kamienia w rurach, na elementach grzejnych podgrzewaczy wody, sprzętów gospodarstwa domowego, częściach maszyn, przyspieszając ich niszczenie i znacznie zwiększają zużycie energii.
Twarda woda zawiera sole wapnia, magnezu oraz żelaza, które niszczą tkaniny i powodują powstanie na nich trwałych plam, uniemożliwiają tworzenie się piany, podrażniają skórę, powodują tworzenie się osadu na wannach, psują smak napojów i potraw. W przypadku takiej wody należy zastosować proces zmiękczania.
 
W sprzedaży posiadamy następujące rodzaje zmiękczaczy, które różnią się wyglądem:
 
kompaktowe - głowica sterująca i butla na złoże zamknięta w estetycznej  obudowie pełniącej równocześnie rolę zbiornika na roztwór solanki potrzebny do płukania żywicy.
 
dwukadłubowe - składają się z samodzielnej butli, głowicy sterującej oraz zbiornika na sól.
twin - składają się z dwóch butli sterowanych jedną głowicą, zapewniają dostawę uzdatnionej wody bez przerw 24 h/d.
Żywotność żywicy wynosi max 15 lat jednak trzeba ją okresowo regenerować roztworem soli tabletkowanej. Praca urządzeń oraz regeneracje są w pełni automatyczne.